Je moet je telefoon om de haverklap opladen of je telefoon is simpelweg kapot gegaan of verloren geraakt. Het is dus hoog tijd om je toestel te vervangen. Dan kun je in de winkel een gloednieuwe telefoon kopen, maar dat is vaak best een flinke uitgave. Echt duurzaam is het bovendien ook niet. Een andere mogelijkheid is het aanschaffen van een zogenaamde ‘refurbished’ telefoon. Maar is zo’n tweedehands telefoon wel veilig om te gebruiken? In dit artikel krijg je antwoord op deze vraag.
Aan de buitenkant ziet de tweedehands telefoon er prima uit. Het scherm vertoont geen krassen of breuken. En je kunt er prima mee bellen en internetten. De foto’s die je ermee maakt zijn misschien van mindere kwaliteit dan die van de nieuwste versie. Maar daar valt op zich prima mee te leven. Het grootste probleem is alleen dat de fabrikanten geen updates meer uitbrengen voor verouderde versies. En dat kan wel van invloed zijn op je digitale veiligheid. Hoe zorg je er dan voor dat je toch op een veilige manier gebruik kunt maken van een tweedehands telefoon? En waar moet je nog meer op letten bij de aanschaf ervan?
Updates
Fabrikanten steken veel tijd in de beveiliging van de nieuwste modellen. Maar omdat modellen elkaar in zo’n snel tempo opvolgen, is het eigenlijk ondoenbaar om ook alle oudere modellen continu te blijven beveiligen. Op een gegeven stoppen ze dus met het uitbrengen van nieuwe beveiligingsupdates voor oudere telefoons. Bij merken als Samsung en Sony houdt dat na een jaar of drie al op. Apple houdt het wat langer vol en brengt tot zo’n zeven jaar na de lancering van het model nog veiligheidsupdates uit.
Het eerste wat je daarom moet doen voor je een tweedehands telefoon in gebruik neemt, is controleren wanneer de laatste update is uitgevoerd. Als de meest recente update al van een paar jaar geleden dateert, loop je dus risico. Aan de andere kant is een telefoon van drie jaar oud nog zeker niet bejaard. Het is zonde om het toestel meteen naar de milieustraat te verwijzen. Dus zul je andere maatregelen moeten treffen om ervoor te zorgen dat je het toestel veilig kunt gebruiken.
Verkoper
Er bestaat een groot verschil tussen een oude telefoon die op Marktplaats wordt aangeboden en een ‘refurbished’ telefoon die je bij een officieel verkooppunt aanschaft. Iedereen kan een telefoon resetten naar de fabrieksinstellingen, maar daarbij ben je nog niet volledig gevrijwaard van problemen. Het is mogelijk dat er nog steeds malware op de telefoon is geïnstalleerd of dat de Marktplaatsverkoper opzettelijk met het toestel heeft geknoeid. Een ‘refurbished’ telefoon van een officiële verkoper is veel grondiger schoongemaakt. Bovendien kun je bij problemen of klachten altijd terecht bij hun klantenservice.
Veilig internet
Als je alleen wil bellen en sms’en, kleven er weinig risico’s aan een tweedehands telefoon. Het grootste gevaar ontstaat wanneer je met je telefoon verbinding maakt met het internet. Door een VPN op de iPhone of Android te installeren, zorg je voor een versleutelde verbinding. Je voorkomt ermee dat hackers en andere derden je dataverkeer onderscheppen en lezen. Ook kunnen buitenstaanders niet langer jouw IP-adres zien. Zij zien namelijk alleen het IP-adres van de VPN-server waar je mee verbonden bent. Bovendien beschermt een goede VPN je ook tegen malware en virussen.
Apps
Wees voorzichtig met apps die je op je tweedehands telefoon wil downloaden. Vermijd links voor downloads op websites en ga in plaats daarvan naar de App Store of Google Play. Officiële app stores testen apps die hier worden aangeboden op malware en virussen. Toch kan het nog steeds voorkomen dat er een schadelijke app tussendoor glipt. Lees daarom ook altijd de reviews en bekijk hoeveel mensen de betreffende app al hebben gedownload.
Wachtwoorden
Ben je van plan om je tweedehands telefoon ook te gebruiken voor bijvoorbeeld internetbankieren? Doe dit dan alleen als je VPN hebt ingeschakeld en bescherm belangrijke accounts met tweefactorauthenticatie. Om in te loggen heb je dan niet alleen een – sterk en uniek - wachtwoord nodig, maar ook bijvoorbeeld een vingerafdruk of sms-code. Maak er een gewoonte van om regelmatig je wachtwoorden te wijzigen.