Dure iPhone-reparaties
Een aantal reparaties aan veelvoorkomende schades valt vaak duur uit. Als je je iPhone laat vallen, is de kans groot dat het scherm beschadigt raakt. Het laten vervangen van een iPhone-scherm, zeker bij de nieuwste modellen met OLED-schermen kan je meerdere honderden euro’s gaan kosten, afhankelijk van het model en of je een originele Apple-reparatie kiest. Dat geldt ook voor het vervangen van de achterkant als die van glas is en beschadigd is geraakt, want vaak moet in zo’n geval de hele behuizing worden vervangen. Heeft je telefoon waterschade opgelopen en is daardoor of vanwege een andere oorzaak het moederbord kapot? Afhankelijk van de complexiteit van de reparatie kan dit oplopen tot in de honderden euro’s. Gekoppeld aan het moederbord zijn de Face ID-sensor en Touch ID-knop. Als zo’n feature defect raakt, kan dit eveneens lastig en kostbaar zijn om te repareren.
Reparaties die meevallen
Gelukkig hoeft niet elke iPhone reparatie je vele honderden euro’s te kosten. Een veelvoorkomende reparatie is bijvoorbeeld het vervangen van de batterij, zodat je weer kunt genieten van een lange accuduur. Dit kost vaak maximaal honderd euro, afhankelijk van het model. Datzelfde geldt voor het vervangen van de oplaadpoort van de telefoon als deze defect is geraakt. Ook een niet-werkende speaker of microfoon kan vaak voor een relatief lage prijs worden hersteld. Iets prijziger maar nog steeds niet heel duur is het vervangen van een kapotte camera. Afhankelijk van de camera en het model loopt dit doorgaans maximaal op tot 200 euro.
Is een verzekering zinvol?
Met deze bedragen en de wetenschap dat er van alles kan gebeuren met je iPhone, kun je gaan overwegen of het niet zinvol zou zijn om er een verzekering voor af te sluiten, zodat reparaties vergoed worden. Voor dure, nieuwe modellen kan een verzekering zeker uitkomst bieden bij schade, verlies of diefstal, vooral als je zelf geen financiële buffer hebt om een reparatie of vervanging te betalen. Wees je er echter wel bewust van dat er doorgaans sprake is van een eigen risico, waardoor je toch een deel zelf moet betalen. Ook is het zo dat veel verzekeringen geen waterschade dekken en ook valschade door eigen schuld of diefstal zonder braaksporen niet altijd vergoed wordt. Als je een oud of goedkoper model hebt, is het vaak voordeliger om zelf wat geld te reserveren voor eventuele reparaties of de vervanging van je toestel.
Bovenal blijft het vooral een goed idee om voorzichtig te zijn met je smartphone. Je hebt er veel geld aan uitgegeven en hoewel het een gebruiksvoorwerp is, wil je wel dat hij volledig functioneel blijft. Bovendien is het niet fijn als iets duurs ontsierd wordt door een beschadiging. Maar als het noodlot dan toch toeslaat, betekent dat niet automatisch dat je een nieuwe telefoon moet gaan kopen of diep in de buidel moet tasten voor een reparatie. Sommige reparaties vallen best mee qua kosten en moet je daarom ook zeker niet nalaten om te laten uitvoeren als je daardoor meer kunt genieten van je iPhone.